fbpx
    
     <!-- Global site tag (gtag.js) - Google Ads: 456021424 -->
<script async src="https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=AW-456021424"></script>
<script>
  window.dataLayer = window.dataLayer || [];
  function gtag(){dataLayer.push(arguments);}
  gtag('js', new Date());

  gtag('config', 'AW-456021424');
</script>
    
   
אושר חוק "שומות מוסכמות" שיאפשר לתקן בהליך מהיר חיובי השבחה בסכומים נמוכים

אושר חוק "שומות מוסכמות" שיאפשר לתקן בהליך מהיר חיובי השבחה בסכומים נמוכים

ועדת הפנים של הכנסת אישרה את הצעת החוק "היטל השבחה (תיקון מוסכם)" לקריאה ראשונה. הצעת החוק נועדה לייעל את התהליך לאזרחים הנדרשים לשלם היטלי השבחה של עד 70,000 ש"ח. על ידי פישוט ההליכים
אושר חוק שומות מוסכמות
נחמה בוגין: "החוק הוא חוק חברתי וציבורי מהמדרגה הראשונה"

אושר חוק שומות מוסכמות, על פי המערכת הנוכחית, תושבים המתמודדים עם היטלים אלו נתקלים לעתים קרובות בהליכים מסובכים ויקרים, כגון הגשת התנגדויות רשמיות או שכירת שמאי מכריע. הצעת החוק החדשה מבקשת לטפל באתגרים אלה על ידי מתן אפשרות לתושבים להציג שומת נגד באמצעות שמאי מקרקעין מוסמך. שומת נגד זו תועבר לבדיקתו של שמאי מטעם הוועדה המקומית תוך 14 יום.

אם שמאי הוועדה המקומית מסכים עם שומת הנגד, השומה המתוקנת תישלח לשמאי הממשלתי הראשי לאישור סופי תוך 21 יום. תהליך יעיל זה נועד להפחית את הנטל הכספי על אזרחים מן השורה ולקדם גישה פשוטה יותר לפתרון סכסוכי היטל השבחה. על ידי הקלת הדיאלוג הישיר בין שמאי המייצגים את התושבים לבין הוועדות המקומיות, הצעת החוק מבקשת לנהל משא ומתן על הפחתות מס הוגנות יותר ולשפר את היעילות הכוללת של המערכת.

סעיפי הצעת החוק

הצעת חוק היטל השבחה (תיקון מוסכם) מציגה מספר סעיפים מרכזיים שמטרתם לפשט את התהליך לתושבים העומדים בפני דרישות היטל השבחה עד לסכום של 70,000 ש"ח. ראשית, החוק מאפשר לתושבים להציג שומת נגד באמצעות שמאי מקרקעין מוסמך. שומת נגד זו צריכה להיבדק על ידי שמאי מטעם הוועדה המקומית תוך 14 יום. שלב זה נועד לספק סקירה הוגנת ומהירה של שומת התושב.

במידה והשמאי מטעם הוועדה המקומית מסכים לתקן את השומה בהתאם לשומת הנגד של התושב, עומדים לרשות התושב 21 יום לקבל או לדחות את השומה המתוקנת. תקופה זו מעניקה לתושבים פרק זמן סביר לשקול את השומה החדשה ולקבל החלטה מושכלת.

לאחר שהושג הסכם, השומה המתוקנת מועברת לאישור סופי של שמאי הממשלה הראשי. אישור סופי זה צריך להסתיים תוך 21 יום, וזאת על מנת להבטיח שהתהליך לא יתעכב יתר על המידה. לאחר אישורו, השומה המתוקנת הופכת לסופית ומחייבת.

בנוסף, תיקונים אלה נדרשים להתפרסם באתר האינטרנט של הוועדה המקומית, תוך שקיפות ונגישות לכלל התושבים. היבט זה של הצעת החוק נועד לשמור על תהליך פתוח וברור, תוך צמצום בלבול או חוסר מידע פוטנציאליים עבור התושבים המעורבים.

תפקידו של השמאי הממשלתי הראשי

לשמאי הממשלתי הראשי תפקיד מכריע בתהליך תיקון היטל ההשבחה. לאחר ששמאי ועדה מקומית ותושב מגיעים להסכמה על שומה מתוקנת, יש להעביר את השומה המתוקנת לאישורו הסופי של השמאי הממשלתי הראשי. צעד זה מבטיח כי השומה הוגנת ומדויקת, ומהווה שכבת פיקוח נוספת. לשמאי הממשלתי הראשי יש 21 ימים לבחון ולאשר את השומה המתוקנת, ולאחר מכן היא הופכת לסופית. תהליך זה נועד לאזן בין האינטרסים של האזרחים לוועדות המקומיות, תוך הבטחת שקיפות והגינות במערכת היטל ההשבחה.

חשיבות החקיקה

עד כה, הטיפול בהיטלים אלו חייב הליך מורכב ויקר שכלל שכירת שירותי שמאים ולעיתים אף עורכי דין. הדבר היווה אתגר משמעותי עבור אזרחים מן השורה, אשר התקשו להתמודד עם המערכת ללא הוצאות כספיות ניכרות. הצעת החוק החדשה מפשטת הליך זה ומאפשרת לתושבים להציג שומת נגד באמצעות שמאי מקרקעין מוסמך, ובכך מקלה על האפשרות לערער על גובה ההיטל.

יתרה מזאת, החקיקה מקדמת הידברות ישירה בין השמאי המייצג את האזרח לבין השמאי מטעם הוועדה המקומית. האינטראקציה נועדה להביא להפחתות מס סבירות המותאמות לנכס הספציפי, וכך להבטיח הליך הוגן יותר. ייעול ההליכים הללו גם מפחית את העומס המוטל על השמאים, ומאפשר להם להתמקד במקרים מהותיים יותר החיוניים לטיפול במשבר הדיור הרחב בישראל.

יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, נחמה בוגין , בירכה על אישור נוסח החוק בוועדה ואמרה כי "החוק שנדון היום וקודם על ידי לשכת שמאי המקרקעין הוא חוק חברתי וציבורי מהמדרגה הראשונה שיאפשר לאזרח מן השורה להתמודד מול דרישת היטל השבחה . מוסד השמאי המכריע הינו מוסד חשוב שמוסיף הרבה כבוד למקצוע שמאות המקרקעין והוא קובע שכל השגה על שומת השבחה של הוועדה המקומית תבוא לדיון בפני השמאי המכריע.

"יחד עם זאת, לא יעלה על הדעת שגברת כהן מחדרה שרוצה לסגור מרפסת או למכור את הדירה, פתאום מקבלת שומה בסך 70 אלף שקל, ולא יכולה להגן על עצמה. העלות המצטברת של המנגנון הקיים לא מאפשרת לאזרח מן השורה להגן על עצמו. עליו לשלם לשמאי מטעמו, להשתתף בשכר השמאי המכריע ולעיתים יש צורך גם בעורך דין. החוק החדש יאפשר, בשומות נמוכות בלבד, דיון ישיר בין השמאי מטעם האזרח לבין שמאי הוועדה המקומית, עם הגעה להפחתה מוסכמת ומנומקת של ההיטל בראיה נקודתית לנכס עצמו. ברגע שהחוק יעבור, נזכה גם להסרת חסם נוסף שיפנה את השמאים המכריעים לעסוק בתיקים המשמעותיים והגדולים הנדרשים לצורך המלחמה במשבר הדיור".

עוד כתבות
כתבות נוספות שהועלו ללוח נמצאות לפנייך
רוצים לפרסם?
צרו איתנו קשר
שם מלא
טלפון
אימייל
פרטי / קבלן / מתווך
סיבת יצירת קשר

תפריט נגישות

דברו איתנו

משרד תיווך או קבלן צרו איתנו קשר לפרסום מיידי באתר

שם מלא
טלפון
אימייל
פרטי / קבלן / מתווך
סיבת יצירת קשר