"גרין מבנים" היא חברה לבניין מהוותיקות בענף ופועלת בתחום הקבלנות החוזית משנת 1968. החברה חברה בארגון הקבלנים שרון שומרון, מתמחה בביצוע פרויקטים מורכבים בהנדסה אזרחית. אחד מפרויקט הדגל שלה הוא היכל הזיכרון בהר הרצל – אתר הנצחה ייחודי, שלראשונה מאז קום המדינה – מאחד בתוכו את שמותיהם של כלל הנופלים במערכות ישראל מראשית ההתיישבות הציונית ועד היום.
נפגשנו לשיחה עם אשר גרין, תושב בצרה, שסיפר לנו על פגישתו המרגשת עם נשיא המדינה – יצחק הרצוג, ועל המיזם שמספק מקום עלייה לרגל והתייחדות עם כל גיבורי ישראל. "מדובר באתר ייחודי שזכיתי להקים ולבנות. ההיכל מכיל את כל שמות הנופלים בישראל. בהיכל מודלק נר לכל חלל בתאריך האזכרה השנתי שלו וביום הזיכרון מודלקים כל נרות הנופלים".
היכל הזיכרון שבהר הרצל מאחד בתוכו את שמותיהם של כלל הנופלים במערכות ישראל וכולל “קיר שמות” מתמשך לאורך של 250 מטר, המשתרע סביב מבנה הלבנים המרכזי. הוא כולל יותר מ-23,000 לבני בטון, כל אחת עם שם של חייל ותאריך הפטירה שלו. את שיטת הבנייה שכללה לבני בטון המחוברים יחד במפרקים, פיתחו האדריכלים בציריך, יחד עם אקרשטיין תעשיות וחברת מרכבה.
"בניית היכל הזיכרון רגשה אותי מאוד. כיום, כשאנחנו מאבדים כל יום חייל אחר - המקום נתפס בעיניי כאחד מהאתרים היותר חשובים במדינה"
אשר גרין ציוץ
היכל הזיכרון הוקם לפני כחמש שנים. מאז חברת "גרין מבנים" הייתה אחראית לבנייה של עשרות פרויקטים בארץ. לדבריו של אשר גרין, הפגישה עם נשיא המדינה שביקש להתייעץ עמו ולקבל ממנו את החוברת שיצאה בתום בניית ההיכל – הייתה מרגשת במיוחד. "בניית היכל הזיכרון רגשה אותי מאוד. כיום, כשאנחנו מאבדים כל יום חייל אחר – המקום נתפס בעיניי כאחד מהאתרים היותר חשובים במדינה", גרין מספר שבמהלך הפגישה עם הנשיא, הוא העניק לו את החוברת ואף חתם עלייה לבקשתו. "אני חושב שכל אחד חייב לבקר במקום. מדובר בחוויה רוחנית", הוא אומר.
אלי בן שם יו"ר ארגון יד לבנים: "כשהתקבל האישור לבנות את ההיכל – אני, אריה מועלם סמנכ"ל משרד הביטחון וראש אגף הנצחה ומורשת – קבלנו החלטה לקחת את חברת גרין לבניית הפרויקט. עשינו זאת מתוך היכרות רבת שנים עם החברה והיכולות הביצועיות שלה. מדובר בפרויקט מורכב שכיום משרת את כל המשפחות השכולות ואזרחי ישראל".