כמו שכתבנו כבר, כמות הבנייה נקבעת בתכנית בניין העיר (לקריאה נוספת אפשר לראות כאן ולכל הבנייה שמותר להקים קוראים "זכויות בנייה".
נניח ויש שתי קרקעות צמודות, שתיהן ריקות והיום בעיקר מלאות בעשבים שוטים. הגודל של שתיהן הוא כדונם, ולאחרונה שתיהן נמכרו. אחת נמכרה ב-5 מליון ₪, והשנייה הצמודה אליה נמכרה ב-20 מליון ₪.
איך דבר כזה קורה? שווי הקרקע נקבע לפי מה שאפשר לבנות עליה. לדוגמא בקרקע הראשונה אפשר לבנות שני בתים פרטיים, ובקרקע השנייה אפשר לבנות בניין עם 16 דירות, ברור שיהיה פער משמעותי בשווי בין שתיהן.
זה רק ליזמים, מה זה מעניין אותי?
זכויות הן לא רק לבניינים שלמים. נניח וקיים בניין עם דירות עליונות שבנוי בהן חדר יציאה לגג קטן בשטח 10 מ"ר. לאחר שהבניין בנוי כבר 20 שנים, מאשרים בעירייה תכנית חדשה שמאפשרת להרחיב את החדר על הגג מ-10 מ"ר ל-40 מ"ר.
כלומר, כל דירת גג כזאת קיבלה 30 מ"ר זכויות בנייה נוספות. יש שתי השלכות לאישור תכנית כזאת:
למשל, בכפר סבא, השנה אושרה תכנית גגות המאפשרת בניית חדר של עד 60 מ"ר בדירות עליונות.
מה אני צריך לעשות כדי לדעת אם לי יש זכויות בנייה?
כאשר אתם חושבים למכור את דירתכם, או אם סתם אתם מתעניינים, נסו להבין האם קיימות זכויות נוספות אשר שוות לכם כסף. הדרך הכי קלה היא לבדוק בעירייה האם מאז שקניתם את הדירה, אושרו תכניות חדשות. אם כן, בקשו להבין מה אושר במסגרתן, כך תוכלו להתכונן.
ודאי שהתייעצות עם שמאי או אדריכל תתן לכם הבנה מלאה של הנושא.
נכון הדבר בכל דירה ולא רק בדירות גג, לעתים יש תכניות המאפשרות הרחבה של כל הדירות בבניין, תכניות שמתירות הקמת חדרי משחקים ומשרדים בקומת המרתף ועוד.
למי שייכות זכויות הבנייה?
דבר שמאוד חשוב להבין לגבי זכויות בנייה שהן לא שייכות לכם. זכויות הבנייה שייכות למקרקעין בבעלותכם. אם יש 30 מ"ר שניתן לבנות על גג דירתכם, הזכויות האלה שייכות לדירה. בדיוק כמו החנייה ששייכת לדירה שלכם ולא לכם.
אם יש לכם מגרש עם זכויות בנייה להקים 5 דירות, אי אפשר למכור את המגרש בלי הזכויות, זאת עסקה שלמה.
בשבוע הבא נדבר על ניוד זכויות בנייה כאשר אי אפשר לממש אותן, וכיצד זה מתקיים.
בברכה,
שמאית מקרקעין יעל סער סמנכ"ל אנגלו סכסון תל אביב
חברת מועצת העיר כפר סבא
מטעם סיעת כפר סבא מתקדמת
משרד תיווך או קבלן צרו איתנו קשר לפרסום מיידי באתר