מגמות אחרונות במחירי השכירות
במהלך השנה האחרונה, מחירי השכירות בישראל חוו עלייה משמעותית של 3.6%, מה שהביא את שכר הדירה החודשי הממוצע ל-4,677 ש"ח. מגמה זו ממשיכה את הדפוס שנצפה בשנת 2023, שבה מחירי השכירות עלו ב-5.7%, עם עליות חודשיות שנעו בין 0.3% ל-0.7%. עם זאת, בשנת 2024, קצב העלייה התמתן מעט. בשבעת החודשים הראשונים של השנה, מחירי השכירות עלו ב-2.2%, עם ממוצע של 0.3% עלייה בחודש.
ההתמתנות בקצב עליית מחירי השכירות ב-2024 מגיעה על רקע של זינוק במחירי הדירות. למרות זאת, הביקוש לנכסי שכירות נשאר חזק, מונע על ידי מחירי דירות גבוהים הדוחפים משקי בית רבים לשוק השכירות. שוכרים שחידשו את חוזי השכירות שלהם ראו עלייה של 2.6%, בעוד ששוכרים חדשים נתקלו בעלייה של 3.4% בעלויות השכירות.
הניתוח של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מדגיש כי בעוד שמחירי הדירות התנודדו משמעותית במהלך השנה וחצי האחרונות, מחירי השכירות עלו בקצב מתון ועקבי יותר. העלייה היציבה הזו במחירי השכירות משקפת את הביקוש המתמשך לדיור להשכרה, גם כאשר רוכשי דירות פוטנציאליים מסתגלים לסביבת ריבית גבוהה. המגמה הכללית מצביעה על לחץ מתמשך כלפי מעלה על מחירי השכירות, המשקף דינמיקה רחבה יותר בשוק הדיור.
כפר סבא: מובילה את העלייה
כפר סבא בולטת עם העלייה הגבוהה ביותר במחירי השכירות, עם עלייה של 8% בהשוואה לשנה שעברה. קפיצה זו הובילה לשכר דירה ממוצע של 5,459 ש"ח לחודש. העלייה המשמעותית הזו משקפת ביקוש גבוה ואולי מחסור ביחידות דיור להשכרה בעיר.
תל אביב: שכר דירה גבוה ועליות יציבות
תל אביב ממשיכה להחזיק בשכר הדירה הממוצע הגבוה ביותר בישראל, העומד כעת על 6,979 ש"ח לחודש. למרות מחירי השכירות הגבוהים כבר, העיר ראתה עלייה של 5.1% בשנה האחרונה. הביקוש המתמיד לנכסים להשכרה בתל אביב מונע ממעמדה כמרכז הכלכלי והתרבותי של ישראל. הפופולריות של העיר בקרב אנשי מקצוע צעירים ותושבים זרים שומרת על שוק השכירות תחרותי מאוד.
ערים אחרות: שינויים מגוונים
ערים אחרות חוו שינויים מגוונים במחירי השכירות. בבני ברק, שכר הדירה עלה ב-1.4%, והגיע לממוצע של 4,144 ש"ח לחודש. אשקלון ובאר שבע ראו עליות של 4.1% ו-2.6% בהתאמה, בעוד נתניה ראתה עלייה צנועה של 1%. מחירי השכירות בבית שמש עלו ב-3.7%, והגיעו ל-4,027 ש"ח לחודש. הבדלים אלה מדגישים את הגורמים המגוונים המשפיעים על מחירי השכירות ברחבי הארץ, החל מביקוש מקומי ועד תנאים כלכליים ופרויקטים של פיתוח עירוני.
גורמים המשפיעים על מחירי השכירות
מספר גורמים מובילים לעליית מחירי השכירות ברחבי ישראל. גורם מפתח אחד הוא העלות הגבוהה של רכישת בתים, הדוחפת משקי בית רבים לשוק השכירות. ככל שבעלות על בית הופכת פחות ברת השגה, במיוחד בערים הגדולות, הביקוש לנכסים להשכרה גדל, מה שמוביל לשכירויות גבוהות יותר.
גורם משמעותי נוסף הוא העלייה בשיעורי הריבית בשנתיים האחרונות. שיעורי ריבית גבוהים יותר הופכים את המשכנתאות ליקרות יותר, מה שמרתיע רוכשי בתים פוטנציאליים ומגדיל את מספר האנשים המחפשים לשכור במקום. שינוי זה בביקוש מקנייה להשכרה מעלה עוד יותר את מחירי השכירות.
גידול האוכלוסייה משחק גם הוא תפקיד מכריע. אוכלוסיית ישראל מתרחבת בשל שיעור ילודה גבוה והגירה מתמשכת, שניהם תורמים לביקוש מוגבר לדיור. בנוסף, שיעור הגירושין העולה יוצר צורך ביותר יחידות דיור נפרדות, כאשר משפחות שנפרדו זקוקות למגורים נפרדים.
התחדשות עירונית ועיכובים בבנייה הם גם גורמים תורמים. בעוד שיש צורך בכ-55,000 עד 60,000 דירות חדשות בכל שנה כדי לענות על הביקוש, מכשולים בירוקרטיים ותהליכי תכנון איטיים מעכבים את האספקה הזמינה של יחידות דיור חדשות. חוסר איזון זה בין היצע לביקוש מוביל למחירי שכירות גבוהים יותר כאשר מלאי הדיור הזמין אינו מצליח להדביק את הביקוש הגדל.