תמה התמ"א
תוכנית המתאר הארצית מספר 38, שמטרתה הייתה לחזק מבנים מפני רעידות אדמה, הסתיימה רשמית ללא ארכות נוספות לפרויקטים חדשים. החלטה זו, שהתקבלה על ידי המועצה הארצית לתכנון ולבנייה, מחייבת רשויות מקומיות להציע תוכניות חדשות תחת השם "התחדשות עירונית" עד סוף החודש. סיום תמ"א 38 מגיע על רקע אתגרים מתמשכים, ביניהם איומי טילים והצורך בתכנון עקבי בין יישובים שונים.
תוכנית המתאר הארצית מספר 38, שמטרתה הייתה לחזק מבנים מפני רעידות אדמה, הסתיימה רשמית ללא ארכות נוספות לפרויקטים חדשים. החלטה זו, שהתקבלה על ידי המועצה הארצית לתכנון ולבנייה, מחייבת רשויות מקומיות להציע תוכניות חדשות תחת השם "התחדשות עירונית" עד סוף החודש. סיום תמ"א 38 מגיע על רקע אתגרים מתמשכים, ביניהם איומי טילים והצורך בתכנון עקבי בין יישובים שונים.
עם סיום תמ"א 38, ישראל עוברת לאסטרטגיות חדשות להתחדשות עירונית. תוכניות אלו, המכונות "התחדשות בניינית", שואפות לתת מענה לצרכים הספציפיים של קהילות מקומיות. בשונה מהיקפו הארצי הרחב של תמ"א 38, הגישה החדשה מאפשרת לרשויות מקומיות להתאים אישית את מיזמי הפיתוח העירוני שלהן. המעבר נועד ליצור מאמצי התחדשות עירונית יעילים וממוקדי קהילה יותר.
רעננה
עיריית רעננה הפקידה את תכנית ההתחדשות הבניינית בוועדה המחוזית. בדברי ההסבר לתכנית נכתב כי "התכנית קובעת סל כלים עירוני מקומי להתחדשות המבנה הבודד במסלול הריסה ובניה, תוך עידוד איכות אדריכלית, שיפור רווחת הדיירים, יצירת מגוון יחידות דיור ושדרוג המרחב הציבורי."
עיקרי התכנית
- הרחבת תחולת התכנית על בניינים שהוקמו עד 1992, כל בניין בעיר שנבנה ללא ממ"ד יכנס למעגל ההתחדשות העירונית.
- התכנית שמייצרת שקיפות, וודאות ומפשטת את הליך הרישוי. חישוב הזכויות יתבצע לפי אחוזי בניה ולא לפי מכפילי דירות
- התכנית מתייחסת להיבטים עירוניים ולא רק בתחום המגרש.
- שילוב דירות קטנות.
התכנית מתווה מסגרת תכנונית להתחדשות מבנית במסלול הריסה ובנייה, בהתאם ליכולת הנשיאה של המרחב העירוני וצביון העיר. בנוסף, התכנית מסמנת הרחבות דרכים נדרשות וקובעת הנחיות לתוספת שימושים עבור מסחר, תעסוקה ומבני ציבור בקומת הקרקע. כמו כן, קובעת הנחיות לתמהיל דירות ותוספת יח"ד קטנות. התכנית חלה על מבנים הזקוקים לחיזוק נגד רעידות אדמה.
ראש עיריית רעננה, חיים ברוידא: "ניגוד לפרויקטים של תמ"א 38 שקודמו עד היום ועסקו במגרש הבודד בלבד, ללא בחינת ההשפעות של תוספת יחידות הדיור על הפיתוח העירוני ועל כושר הנשיאה האזורי, התוכנית החדשה מרחיבה את תחום ההסתכלות וכורכת את תוספת הזכויות בתועלות ציבוריות. אחת האמירות הייחודיות של התוכנית היא חיוב של הרחבת דרכים לטובת פיתוח מדרכות רחבות יותר, עם צל עירוני, שיקדמו הליכות וישפרו את רמת השירות לתושבים. התוכנית מחייבת גם הקצאת שטח לצרכי ציבור בכל מגרש שגדול מ- 2 דונם ומנחה להקצות שבילים ציבוריים ליצירת רשת עירונית צפופה יותר עבור הולכי הרגל"
כפר סבא
בכפר סבא, הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה מרכז, בראשות עו"ד מיכה גדרון, אישרה להפקדה את תוכנית "התחדשות בניינית" בכפר סבא. מטרת התכנית מיגון וחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה לכל מרחב העיר. התוכנית שצפויה להחליף את הוראות תמ"א 38, צפויה לאפשר תוספת של כ-6,000 יחידות דיור חדשות לעיר.
התוכנית, ביוזמת הרשות להתחדשות עירונית ועיריית כפר סבא, מאפשרת התחדשות הדרגתית של המרקם הבנוי בעיר במנגנון של חיזוק ותוספות בנייה או במנגנון של הריסה ובנייה מחדש.
התוכנית מקודמת מכוח סעיף 23 לתמ"א 38, וקובעת את התנאים להתחדשות בניינית בעיר. סעיף 23 מאפשר לרשות המקומית לקבוע לעצמה מה יהיו תנאי ההתחדשות העירונית בשטחה, ובין היתר כמה יח"ד יתווספו, גובה הבנייה וכו'. התוכנית נערכה על ידי משרד גוטמן-אסיף אדריכלים ומתכנני ערים.
התוכנית מקודמת מכוח סעיף 23 לתמ"א 38, המאפשר לרשויות המקומיות לקדם ולאשר תוכניות שקובעות את הכללים למימוש ההתחדשות ברחבי העיר, כך שכל רשות תוכל להגדיר לעצמה את תנאי ההתחדשות העירונית בתחומה, בכלל זה שטחי הבנייה, מספר יחידות דיור, גובה הבנייה ועוד.
הוד השרון
בהוד השרון נכתב מסמך מדיניות המתווה אסטרטגיה להתחדשות עירונית בשישה "מתחמי התחדשות" בעיר, כפי שהוגדרו בתכנית המתאר העירונית תמ"א 38/1, במטרה לאפשר את חידושם בדפוסים מיטביים.אגף התחדשות עירונית, מינהל הנדסה הוד השרון, מוביל את תחום ההתחדשות העירונית בעיר.
על מנת להתוות את קווי הבסיס לחידוש המתחמים, בוצעו בששת המתחמים סקרים מעמיקים הכוללים היבטים אדריכליים, עירוניים, כלכליים, תחבורתיים וחברתיים. במסגרת זו בוצעו סקרים תחבורתיים, תכנוניים ושמאיים וכן הליכי שיתוף ציבור הן ברמה העירונית והן ברמה הפרטנית.
מתחם שרת
מתחם בהיקף של כ-8.59 דונם, סמוך למרכז העיר ממערב לרמתים. המתחם מיועד להתחדשות בהיקף של כ- 150 יח"ד בשטח ממוצע של כ-60 מ"ר ליח"ד. כיום כולל המתחם 7 מבני מגורים היוצרים מרחב סגור למחצה, מתוכם שלושה מבנים בני 4 קומות עם כניסה אחת לכל בניין וארבעה "רכבות" של 3 קומות. המתחם ממוקם בכניסה הצפונית לעיר, בסמיכות לישוב רמות השבים ומתאפיין במרקם מגורים ייחודי המוקף בבניה צמודת קרקע.
תכנית הפיתוח מציעה זכויות בניה במכפיל של 2.67 כך שלאחר ההתחדשות יכלול המתחם כ-401 יח"ד, תוספת של 251 יח"ד, שיכילו כ- 828 תושבים חדשים. התכנית מציעה בינוי הכולל חמישה מבנים בגובה של 13.5 קומות כל אחד.
מתחם התחייה
מתחם בהיקף של כ-7 דונם, סמוך לכביש רמתים ולמרכז העירוני מגדיאל. המתחם מיועד להתחדשות בהיקף של כ-68 יח"ד בשטח של 55-100 מ"ר ליח"ד. הבנוי הקיים כולל שישה מבני מגורים בגובה של 3-4 קומות.
תכנית ההתחדשות מציעה זכויות בניה במכפיל של 2.88 כך שלאחר ההתחדשות יכלול המתחם כ-196 יח"ד, תוספת של 126 יח"ד שיכילו כ- 422 תושבים חדשים. תכנית הבינוי כוללת הקמת שני מבנים בני 9 קומות ומגדל אחד בן 17.5 קומות.
מתחם בן גוריון
מתחם בהיקף של כ-9.88 דונם, באזור הוותיק, בין מרכז העיר לשכונות המערביות, סמוך לכביש רמתים. במתחם כ-124 יח"ד. תכנית ההתחדשות מציעה זכויות בניה במכפיל של 2.66 כך שלאחר ההתחדשות יכלול המתחם כ-330 יח"ד, תוספת של 206 יח"ד שיכילו כ- 680 תושבים חדשים. הבינוי המוצע יכלול 9 מבנים בגבהים משתנים, תוך התחשבות במרקם הבנוי.
מתחם הרשות
מתחם במרכז העיר, ברחוב רמתים, בהיקף של כ-4 דונם.
שטח של 4 דונם כולל 68 דירות, כאשר 50 מהן מיועדות להתחדשות. התוכנית שואפת לכפילן ב-2.92, מה שיוביל ל-146 יחידות דיור לאחר ההתחדשות, גידול של 96 יחידות דיור ותוספת של 317 תושבים. ההתחדשות תכלול כיכר עירונית עם חזית מסחרית ושיפור קישוריות, ותכלול שלושה מבנים בגבהים משתנים.
מתחם יסוד המעלה
מתחם זה, בשטח של 17.8 דונם בסמוך למרכז מגדיאל, כולל התחדשות של 108 מתוך 208 דירות. עם כפילן של 2.96, ההצעה כוללת בנייה של 320 יחידות דיור, גידול של 212 יחידות דיור ותוספת של 700 תושבים. המתחם מחולק לתתי-מתחמים, שלכל אחד מהם תוכנית התחדשות ספציפית הכוללת בניינים בני עד 9 קומות.
מתחם גיורא
מתחם זה, המשתרע על פני 15 דונם וכולל 128 דירות, מיועד להתחדשות כוללת עם כפילן של 3.14. התוכנית מציעה 402 יחידות דיור חדשות, גידול של 274 יחידות דיור ותוספת של 904 תושבים. ההתחדשות כוללת 8 מבנים בני 8 קומות במתחם הצפוני ו-4 מבנים בני 9.5 קומות במתחם הדרומי.
הרצליה
הרצליה קידמה תכנית מחליפה לתמ"א ואישרה אותה. הרצליה היא אחת מהערים המובילות בישראל מבחינת כמות היתרי תמ"א 38 , כאשר במסגרת התכנית האסטרטגית להתחדשות מרכז העיר, העירייה מעודדת בניה לגובה לאורך צירים ראשיים כמו דרך ירושלים, ארלוזורוב והבריגדה היהודית, יחד עם הקמת חזית מסחרית הפונה לרחוב.
על פי תכנית העירייה, מרכז העיר מחולק ל-3 אזורים, כאשר החלק הצפוני מיועד להתחדשות של מגורים, החלק המרכזי משלב שימוש ופיתוח מוקדים עירוניים וכולל מסחר, פנאי ותרבות יחד עם מגורים, בעוד שהחלק הדרומי צפוי להפוך לאזור אורבני אינטנסיבי, לרבות מסחר. על פי העירייה, אזורים אלו הם הבסיס לפרויקטים של התחדשות עירונית בעיר.
ביוני 2019 הוקמה המנהלת להתחדשות עירונית, מתוך מטרה לקדם, ליזום וללוות תהליכי תכנון עירוני והתחדשות עירונית, עם דגש על תהליכים חברתיים. בין היתר, המנהלת מתייחסת לפיתוח המרחב הציבורי, פיתוח קהילתי ומרקם עירוני. מטרת הפעילות של המנהלת היא פיתוח העיר, כלכלת העיר והעצמת שטחי הציבור והפעילות האנושית בעיר. המנהלת מהווה חלק ממנהל ההנדסה של עיריית הרצליה, והיא מלווה ומספקת מידע לתושבי העיר וליזמים. מנהלת קשרי קהילה זמינה לתושבים למתן מענה וסיוע בהקמת נציגויות דיירים במתחמי פינוי בינוי הרצליה.
בהרצליה מספר מתחמים משמעותיים הנמצאים בשלבים שונים של התקדמות בינהם שיכון ויצמן בו מתוכננות לההרס כ550 דירות ולהבנות כ1800 דירות חדשות. ושכונת יד התשעה (שביב) המתוכננת להבנות מחדש במסגרת התחדשות עירונית.