רוני בריק נולד ברעננה למשפחה חקלאית נשוי אב ל 4 וסבא ל- 9 התחיל את הקריירה הקבלנית בגיל צעיר וחולש היום על חברות שעוסקות בפרוייקטים משמעותיים של התחדשות עירונית ויזמות, לצד פעילות ציבורית בהתאחדות הקבלנים וארגון הקבלנים בשרון.
יש תקווה לדיור זמין בשרון?
בטווח המיידי והארוך לא יהיו פתרונות דיור זולים בשרון, אנחנו בונים דירות ומי שיש לו כסף קונה ומי שלא יכול לעמוד במחירי הנדל"ן בשרון, יכול לגור בדירות מרווחות ואיכותיות עם איכות חיים מצפון ומדרום לאזור השרון. במרחק נסיעה של, 30 עד 45 דקות מאזור השרון והמרכז אפשר לקנות דירות במיליון 200 אלף שקל.
״כל מי שעוסק בענף צריך להבין שנדרשת התגייסות של כל הענף על מנת לתת פתרונות, רשויות המקומיות, משרד הבינוי והשיכון, משרד האוצר רשות מקרקעי ישראל, גם טיפול בהליכי התכנון גם הסרת חסמים של רגולציה תנו לשוק לעבוד והוא כבר ידע לתת את הפתרונות״ אומר בריק.
התחדשות עירונית היא לא הפתרון לחוסר בקרקעות במרכז?
התחדשות עירונית היא אכן הפתרון. למי שלא מבין העתיד של מדינת ישראל רק התחדשות עירונית. גם ההיבט של בטיחות המבנים גם חידוש סביבת המגורים והתשתיות וגם מצוקת הקרקעות. ההתחדשות העירונית נותנת את הפתרון לכל הבעיות האלו. יש מעט מאוד קרקעות וגם אותן המדינה משחררת לאט מידי.
התוצאה היא המצב שאנחנו נמצאים בו היום עלייה של 30% במחירי הנדל"ן בתקופה של חצי שנה. לקבלנים זה לא טוב אנחנו צריכים סביבה יציבה, מחירי הקרקעות מגיעים למספרים לא הגיוניים בגלל אי היציבות. מכרז שהוערך על ידי השמאי הממשלתי ב 250 מיליון נסגר ב 1.3 מיליארד. וזו רק ההתחלה של התהליך. בעבר לקח לרשויות מקומיות ארבעה חמישה חודשים להוצאת היתר בנייה, היום מחכים כשנתיים.
מה הפתרון לדעתך?
היום לעשות תב"ע לוקח הרבה זמן, פינוי בינוי סיפור של שנים כולם מתנגדים לכולם ולכן לדעתי חייבים להתמקד במתחמים של מספר בניינים במקביל, זאת התחדשות עירונית, וצריך לתמרץ את הרשויות המקומיות. אם רשות מקומית תקבל 50 אלף שקל ליחידת דיור ובתמורה תתן שרות מהיר זה יסיר הרבה מאוד חסמים בדרך. לקבלנים זה כלכלי, הדיירים לא יצטרכו להמתין שנים לביצוע פרויקט, זה יגדיל את מלאי הדירות למכירה. במקום זה מוסיפים עוד תקנים שמכבידים על הבניה כמו שעכשיו החליטו להוסיף תקן בנייה של שני כוכבים, המשמעות היא עוד 40 30 אלף שקל ליחידת דיור שאותה ישלמו הרוכשים.
איך משפיע המיסוי על מחירי הדיור?
המדינה החליטה להקפיץ את מס הרכישה ל 10%- 8% אמרנו שזה לא יעשה שום דבר כי בעבר משקיעים היו קונים ומוכרים, היום הם קונים וממתינים להמשך העליות מה שיוצר מצב שאין תנועה של דירות בשוק. כל המומחים של מדינת ישראל שחושבים שהם מבינים, צריכים טיפה להקשיב לשטח. כשמשה כחלון יצא בתכנית דיור למשתכן אמרנו לו שאם לא תשחרר במקביל קרקעות השוק החופשי זה יתפוצץ, כל העליה במחירים
היא בגלל שלוש שנים קיפאון, לא היו התחלות בניה כי המדינה לא שיחררה קרקעות של המנהל היקפי הבניה ירדו והתוצאה היא ביקושים בלי מלאי של דירות ועליה קיצונית במחירים, תנו שוק לעבוד. כל שר חושב מה אני עושה היום כדי לצבור עוד כמה קולות בקדנציה שלי ולא על העתיד הרחוק.
מה הסיפוק הגדול שלך כקבלן?
פגשתי השבוע פה במשרד דיירים שעוד חודשיים מקבלים את הדירות שלהם בפרויקט ברחוב בורוכוב ברעננה, אם היית רואה את החיוך שלהם את האושר שלהם, במקום דירה של 40 מטר בלי חשמל בחדר מדרגות הם עוברים לדירה מרווחת וחדשה, במקום לגור בדירה בקומה שלישית בלי מעלית הם עוברים לגור בבניין רב קומות, חניון תת קרקעי, מעלית, דירת ארבעה חדרים, דירה חדשה לחלוטין וגם העלו את שווי הנכס שלהם בכ-מיליון ש"ח.
יש הגבלות של רשויות מקומיות שמונעות הוספה של דירות כמו ההגבלה על הגובה ברעננה, אין הבדל בתשתיות או בנראות של בניין בן 10 או 13 קומות ההבדל הוא בכמות הדירות שיוצאות חדשות יממנו את הזיכוי במס והנזקים שימנעו שווים הרבה יותר מהטבות המס. צריך ממשלה שמסוגלת לראות מעבר להישרדות המיידית שלה אחרת אין סיכוי פרויקטים משמעותיים יתבצעו. לשוק. אני שמח שראש עיריית רעננה שוקל לקדם את הגדלת מספר הקומות בפרויקטים שהם גבוליים מבחינה כלכלית וחברתית כמו התחדשות עירונית באחוזה. ראש עיריית כפר סבא גם הוא מקדם את הבניה בעיר מתוך הבנה שהדרך היחידה להביא לבניית עוד אלפי דירות באזורי ביקוש היא רק בהתחדשות עירונית.
באילו קשיים אתה נתקל כקבלן?
להיות קבלן זה לקום בבוקר ולצאת למלחמה, הכל נעשה קשה. התמודדות מול הרגולציה, מול הסחבת באישור תוכניות, מהרגע שאתה מגיש עד שהבקשה תגיע לדיון לוועדה זה סיפור חודשים רבים, כי חסר כוח אדם אין מי שיבדוק את התוכניות, לוקח שבועות לבדוק את התיק ולכן כל התיקים האחרים מתעכבים ואתה יכול להמתין חודשים. בסוף הקבלן מעמיס את כל העלויות של העיכובים על הרוכשים. קבלנים קונים קרקעות במאות מיליוני שקלים והביצוע מתעכב שנתיים או שלוש עד להוצאת היתר בנייה. חסר בענף מהנדסים חסר עובדים מיומנים.
מה אתם עושים כדי להתמודד עם המצוקה של כח אדם?
התאחדות בוני הארץ מנסה עכשיו להקים מכללה ללימודי ענף הבנייה, אני מקווה שזה ירוץ קדימה. עוד בהיותי נשיא ההתאחדות בתקופתי הקמנו מיזם משותף עם משרד הכלכלה ומשרד האוצר והקרן לעידוד ענף הבניה בישראל, זה נקרא הייטק של ענף הבנייה. אנחנו מקדמים חדשות טכנולוגית של הבניה. ישראל מובילה בטכנולוגיות בניה אנחנו מציגים את ההישגים של הענף בעולם.
אני חייב להדגיש, התחדשות עירונית היא לא פינוק, כל פרוייקט שמתקיים מונע אסון אם תתרחש רעידת אדמה. מדינת ישראל לא ערוכה להתמודדות עם רעידות אדמה במיוחד לא באזורי הסיכון. המדינה יכולה ללא השקעה, לרתום את הקבלנים לבנות בפריפריה, אחד הרעיונות הוא לתת זיכוי במס לקבלנים שבונים באיזורי סיכון. המדינה לא תפסיד, ההפך ההכנסות שלה מדירות חדשות יממנו את הזיכוי במס והנזקים שימנעו שווים הרבה יותר מהטבות המס. צריך ממשלה שמסוגלת לראות מעבר להישרדות המיידית שלה אחרת אין סיכוי פרויקטים משמעותיים יתבצעו.
אולי הפתרון הוא בכלל דירות להשכרה ארוכת טווח?
המדינה יכולה לייצר 10,000 דירות להשכרה בין גדרה לחדרה בלי לקחת שקל מתקציב המדינה, היא צריכה למכור אדמות באזור המרכז ובתמורה לבנות על הקרקע שלה בין גדרה לחדרה דיור להשכרה, זה אפשרי זה יתן מענה לזוגות צעירים צריך מנהיגות שתדע לקבל החלטות.
עם כל העיסוקים שלך איך אתה מוצא זמן לפעילות ציבורית?
הפעילות הציבורית בארגון הקבלנים בשרון ובהתאחדות בוני הארץ היא חלק בלתי נפרד מהעשיה שלי. אני משקיע בפעילות הציבורית גם על חשבון הזמן הפרטי עם המשפחה. זה סיפוק בשבילי ואני מרגיש שאני בדברים מסוימים מצליח ומה שלא הצלחתי אני אצליח בעתיד.
להתאחדות הקבלנים יש 13 סניפים בכל הארץ מהצפון ועד הדרום, הארגונים המקומיים מייצגים את הקבלנים מול הרשויות המקומיות וההתאחדות מול הרשויות הארציות ומשרדי הממשלה, זה נותן כח עצום לטובת הענף כולו. יש לנו אינטרס אחד לבנות לבנות ולבנות! בזה אנחנו טובים ויכולים לבצע את מה שתטיל עלינו הממשלה לפתרון משבר הדיור.
משרד תיווך או קבלן צרו איתנו קשר לפרסום מיידי באתר