"ריבוי תביעות שצפוי לקרות – תוצאה גרועה לשוק מכר הדירות בפרט, ולמשק בכלל" כך טוענים בהתאחדות הקבלנים בוני הארץ בפניה למשרד השיכון והאוצר בבקשה לקדם חקיקה לדחיית מועד הפיצוי על מסירה באיחור של דירות.
במכתב למשרדי השיכון והאוצר בדרישה לקדם חקיקה שתקבע תקופת ארכה של 7 חודשים, שתחילתה ביום פרוץ מלחמת חרבות ברזל, ב-7.10.23, במסגרתה הם לא יהיו מחויבים בתשלום פיצוי לרוכשי דירות על עיכוב במסירה הדירות. עוד מציעים בהתאחדות, כי התקופה תהיה בת הארכה באופן גמיש, ועל פי החלטת שר השיכון.
על פי חוק המכר, חברות בנייה מחויבות להעניק פיצויים על עיכוב במסירה החל מהחודש השני. על איחור של 2-4 חודשים מחויבת החברה לשלם פיצוי בגובה 100% משכר הדירה הממוצע באזור, בחודשים 5-10 עולה גובה הפיצוי ל-125% משכר הדירה, ומעבר לכך עומד הפיצוי על 150%.
"לטעמנו יש חשיבות מכרעת לכך שהמתווה האמור לעיל יקודם במסגרת מהלך של חקיקה ראשית. ריבוי תביעות, אשר צפוי לקרות אם לא תהיה התערבות מדינתית, לא רק יגדיל את הוצאות המערכת השיפוטית, אלא ירחיק את החזרה לשגרה ויטיל אף על המערכת העסקית שורה של הוצאות נוספות. זו תוצאה גרועה לשוק מכר הדירות בפרט, ולמשק בכלל, אשר משווע ליצירת מתחמי ודאות בתקופה של חוסר ודאות קיצונית".
"ריבוי תביעות שצפוי לקרות - תוצאה גרועה לשוק מכר הדירות בפרט, ולמשק בכלל"
לפני כחודשיים פורסם כי משרד הבינוי והשיכון צפוי להציג מתווה לפיצוי קבלנים שאיחרו במסירת דירות לרוכשים אך עד היום לא פורסם המתווה מה שהשאיר את הקבלנים ללא פתרון.
מצוקת העובדים באה גם היא לביטוי במכתב: "בשלב זה ברור כי משבר הידיים העובדות יוותר עמנו עוד מספר לא מבוטל של חודשים, הבאת העובדים בהיקף שיוכל להשפיע על השוק ולהיענות באופן סביר לצרכים אינה עניין של מה בכך ותארך זמן ממושך. המחסור בעובדים הביא ועוד עתיד להביא לעיכובים בעבודות הבנייה, התכנון והרישוי וכך גם לאיחורים משמעותיים, הנאמדים במאות ימים, במסירת דירות מגורים".
בהתאחדות הקבלנים מעריכים כי עד סוף יוני 2024 יצטברו 177 ימי איחור במסירה לאתר בנייה ממוצע, ואילו באתרים שהתבססו על פלסטינים בלבד יגיע האיחור המצטבר ל-230 יום.
על פי נתוני הלמ"ס, במהלך חודש אוקטובר הושבתו 77% מאתרי הבנייה באופן מוחלט, במהלך חודש נובמבר הושבתו 50%, ובמהלך חודש דצמבר הושבתו 39%. "יש להדגיש, כי גם אתרי בנייה שנקבע לגביהם שהם פעילים, הרי שבמציאות הם עובדים באופן חלקי בלבד. באזורי הלחימה, בדרום ובצפון, אשר פונו מיושביהם, אין כמובן כל פעילות שהיא באתרי הבנייה, אשר עומדים בשיממונם".
ממשרד השיכון נמסר: "מדובר בנושא חשוב והמשרד הציע כבר לפני יותר מחודש בסיס למתווה בנושא. נדגיש כי מטרתנו היא לדאוג לשמירה על הרציפות התפקודית בענף, ובמקביל לשמור על זכויות הרוכשים. בחודשים האחרונים אנו פועלים עם כלל הגורמים הרלוונטיים לנושא וכל האפשרויות נמצאות על השולחן״.