מה זה בית זעיר (tiny house)?
תנועת הבתים הזעירים החלה בארה"ב בסוף שנות ה-90, כשהרעיון היה לחזור לחיות חיים פשוטים יותר, לצמצם את הצריכה ולעבור לבית קטן יותר, נייד שיש בו באמת רק את מה שצריך. הבתים האלה לעתים לא מחוברים לתשתיות כגון מים או חשמל ויכולים להיות מצוידים בפתרונות טכנולוגיים ופיזיים שונים, כגון מערכת לאגירת מי גשמים, פאנלים סולריים לייצור ואגירת חשמל ועוד.
ברחבי העולם ישנם אנשים רבים אשר בוחרים לעבור לגור מבתים זעירים, בין אם מטעמי אידיאולוגיה של צמצום ופשטות, ובין אם מכורח כלכלי.
מה היתרונות של בית זעיר?
ראשית, הם זולים. קנייה של קראוון, יורט, "דום" (כיפה גיאודזית), הסבה של אוטובוס או משאית יעלו לכל היותר עשרות או מאות אלפי שקלים בודדים. כך רוב הפעמים אין צורך לקחת משכנתא או לשלם ועד בית.
שנית, הם מאפשרים גמישות גדולה יותר. אדם המתגורר בבית זעיר ומעוניין לעבור דירה, לא צריך למכור, לקנות, לעשות הובלה, אלא פשוט לוקח את הבית איתו למקום החדש.
מה הבעיה בישראל?
בעוד במקומות רבים בעולם, מתאפשרת צורת מגורים זו, לעתים באסדרה של חניוני קראוונים המיועדים למגורים, בישראל לא ניתן למקם מבנה ארעי דרך קבע מבלי להוציא היתר בנייה. חניוני הקראוונים היחידים בישראל הם של רשות הטבע והגנים, בהם מתאפשר לשהות מספר לילות מוגבל ולא ניתן להתגורר בהם.
מי שיבחר להתמקם עם בית זעיר בחצר הוריו, בטבע או אפילו על קרקע למגורים שהוא קנה ללא היתר צפוי לקנסות ואף לאישום פלילי, מאחר וזוהי עבירה על חוק התכנון והבנייה. נציין כי מבנה זעיר חייב בממ"ד תקני כדי לקבל היתר בנייה. למותר לציין כי תוספת ממ"ד והוצאת היתר מלא יכולים להכפיל, לשלש ולרבע את העלות של הבית הזעיר.
האם זה בטוח?
לפני מספר חודשים התרחשה שריפה איומה בכפר האקולוגי אדמה, בה נספתה ילדה אשר הגיעה לנופש עם משפחתה. ה"צימר" שבו שהו היה בנוי מעץ, הוקם ללא היתר ולא היה מחובר לתשתיות חשמל או מים. השריפה אירעה לאחר שהילד שיחק עם גפרורים, והבית אשר היה בנוי מעץ ומקש עלה באש.
זוהי דוגמא לסכנות אשר טמונות בהקמת מבנים ללא היתר וללא אסדרה, ולכן נדרשת אסדרה.
מה צריך לעשות?
לבית הזעיר יתרונות שונים, והוא יכול להיות פתרון עבור מי שידו אינו משגת בדירה רגילה. כמו כן, זוהי בחירה של סגנון חיים שאנשים רוצים לקחת על עצמם. עם זאת, במצב המשפטי הקיים היום בתים זעירים רבים לא עוברים אסדרה, ואסונות יכולים לקרות כפי שקרה ביישוב אדמה.
בעיניי אי אפשר לשלוט בבחירות של אנשים, אפשר רק לוודא שהבחירות לא יפגעו במי שבחר אותן וכן בסביבה. צריך למצוא מנגנון אסדרה יצירתי לבתים זעירים בכדי שיוכלו להיות פתרון שמיש שניתן יהיה לבחור בו.
ראשית, יש להכריח עמידה בתקני בטיחות על הבתים הזעירים השונים.
שנית, יש למצוא פתרון ביניים בין הוצאת היתר מלא והקמת ממ"ד לבין כלום שהיום אנשים בוחרים לנקוט בו. ייתכן ויש מקום לאסדרה בצורה של חניוני קראוונים, או בכל צורה אחרת אשר תמצא את האיזון בין הצורך בדיור זול, נגיש, גמיש וקל לבין הצורך באסדרה מלאה ועמידה בהוראות החוק כפי שהן היום.
לסיכום,
בתים זעירים הם פתרון יצירתי אשר יכול לעזור לאנשים רבים, אם יבחרו לתת לו מקום בישראל. בינתיים, עד שתהיה אסדרה ויכולת להקים בית מסוג זה, אמליץ לכולם להתנסות בחופשה עם קראוון פה בישראל, באחד מחניוני הקראוונים, זוהי חוויה קצת אחרת ששוה לפחות לנסות.
שמאית מקרקעין יעל סער סמנכ"ל אנגלו סכסון תל אביב
חברת מועצת העיר כפר סבא
מטעם סיעת כפר סבא מתקדמת
משרד תיווך או קבלן צרו איתנו קשר לפרסום מיידי באתר