בעקבות הסבבים הביטחוניים האחרונים והירי המדויק שהוביל להרס עצום ונפגעים רבים, חוזרת סוגיית המיגון בפרויקטים של התחדשות עירונית למרכז הדיון. ליאור זייטלר, מהנדס מבנים ותיק ובעלים של א.ל הנדסה – מהחברות המובילות בתחום הליווי ההנדסי של דיירים בפרויקטים של תמ"א 38 ופינוי-בינוי – קורא לבחון מחדש את השימוש בממ"ק (מרחב מוגן קומתי) כפתרון מיגון תקני ולגיטימי.
"האירועים האחרונים מבהירים מציאות חדשה. איומי הירי והדיוק שלהם שונים מבעבר – ואיתם גם הדרישות למיגון," מדגיש זייטלר.
"יש צורך בשילוב בין פתרונות קיימים – והממ"ק הוא אחד מהם, שכבר מיושם בשטח."
מהו ממ"ק ולמה הוא חוזר לשולחן התכנון?
הממ"ק, בשונה מהממ"ד המוכר, אינו נבנה בתוך כל דירה, אלא כחלל ממוגן משותף לכל הדיירים בכל קומה. הוא משולב בגרעין המבנה – סמוך למדרגות או לפירי מעליות – ולכן ממוקם בלב הבניין, הרחק מהמעטפת החיצונית והפגיעה יותר.
"יתרונותיו של הממ"ק ברורים: קירות עבים ומחוזקים יותר מממ"ד רגיל, ומיקום אסטרטגי ובטוח במרכז המבנה," מסביר זייטלר.
פתרונות משלימים: בין ממ"ק לחדר ביטחון
במקרים מסוימים התלויים בהיקף הפרויקט והמגבלות התכנוניות הקיימות , ניתן לשלב בין ממ"ק משותף לבין חדר ביטחון בתוך הדירה – חלל שאינו מהווה מיגון תקני אך מספק מענה ראשוני לאיומים קלים יותר.
"מדובר בחלופה שאיננה שכיחה ובגישה משולבת – הממ"ק מעניק את ההגנה הקונקרטית, וחדר ביטחון משלים את התפיסה לתרחישים פחות מסוכנים."
ומה ניתן לעשות מעבר לחלופות המוצעות כיום?
זייטלר מציע לחשוב מחוץ לקופסה: פתרון שטרם התקבל רשמית כתקני, אך לדבריו יש לו פוטנציאל רב – תכנון חדר המדרגות למרחב מוגן משותף.
"מדובר בשטח קיים שעצם מיקומו , בגרעין המרכזי והחזק של המבנה , כבר מוגן יותר – שאם רק יתוכנן וימוקם כראוי, לרבות התייחסות לכיווני השמים ועם התאמות לשהייה בטוחה ונוחה – הוא יכול להציל חיים."
הרעיון ן הוא להרחיב את גרם המדרגות, להוסיף מערכות אוורור, תאורה, מקומות ישיבה, שירותים ואף נקודות תקשורת, כך שיהיה ניתן לשהות בו לאורך זמן ככל הנדרש.
יתרון נוסף לפתרון המוצע הוא לאחר פגיעה במבנה , פינוי מהיר ומיידי לרחוב, ללא כל צורך לצאת מהממ"ד ולעבור בדירה עצמה ככל שנפגעה וככל ומתאפשר החילוץ והפינוי.
שינוי חשיבה – לא רק שינוי תכנוני
"הטמעת פתרונות מיגון בפרויקטים של התחדשות עירונית אינה רק שאלה הנדסית – זו גישה חדשה שמבינה את המציאות המשתנה," מסכם זייטלר.
"אנחנו לא יכולים להישאר עם תפיסות מיגון מהעשורים הקודמים – דרושה חשיבה רעננה, מותאמת ואפקטיבית."
חברת א.ל הנדסה היא חלוצה בתחום פיקוח בעלי דירות ומלווה שנים רבות אלפי בעלי דירות במסגרת פרויקטים של התחדשות עירונית. לחברה בנוסף מחלקה תכנונית האחראית על תכנון ופיקוח של מאות יחידות מיגון שנבנו עם השנים עד היום.