אינפלציה יורדת – אך עדיין גבוהה
לפי נתוני הלמ"ס שפורסמו השבוע, מדד המחירים לצרכן לחודש מאי 2025 ירד ב־0.3% לעומת אפריל. מדובר בירידה מפתיעה, שהגיעה בעיקר מירידת מחירים בסעיפי תחבורה, תקשורת וירקות.
עם זאת, האינפלציה השנתית עדיין גבוהה ועומדת על 3.1% – מעל יעד בנק ישראל (1%–3%). המשמעות: למרות הסימנים להאטה, בנק ישראל טרם יוכל להפחית את הריבית, שנותרה יציבה ברמה גבוהה של 4.5%.
שוק הנדל"ן: האטה קלה, עלייה שנתית ברורה
לצד האינפלציה, פרסם הלמ"ס גם את מדד מחירי הדירות, שהציג ירידה חודשית של 0.1% – לראשונה מזה חצי שנה. אבל כשבודקים את התמונה השנתית, מתברר שמחירי הדירות עלו ב-5.1% לעומת מאי אשתקד.
בפילוח אזורי, נרשמו עליות חדות דווקא בפריפריה:
- צפון: +9.5%
- ירושלים: +6.9%
- תל אביב: +5.3%
- חיפה: +5.3%
- דרום: +3.8%
- מרכז: +2.9%
מחירי הדירות החדשות ממשיכים לעלות גם הם – עלייה חודשית של 0.4% ונקודת שיא של 5.8% עלייה שנתית.
המלחמה משפיעה – הבנייה מואטת, המחירים עלולים לעלות
לצד הנתונים הכלכליים, בולטת גם השפעת המצב הביטחוני על שוק הנדל"ן. מאז ההסלמה באפריל 2025, נרשמים עיכובים בהיתרי בנייה, ירידה בהתחלות בנייה והקפאה חלקית של פרויקטים – בעיקר בפריפריה, אך גם באזורים מרכזיים הסובלים ממחסור בכוח אדם ומעלייה חדה במחירי חומרי גלם.
"המלחמה תוקעת את ענף הבנייה. אם הממשלה לא תספק ודאות תכנונית וכלכלית, נראה קיפאון שיתגלגל לעליית מחירים נוספת בהמשך השנה",
אומר רוני בריק, נשיא התאחדות בוני הארץ.
במקביל, הביקוש לדירות לא נעלם – במיוחד באזורים חזקים כמו תל אביב, רעננה, מודיעין וירושלים. השילוב בין ביקוש גבוה לירידה בקצב ההיצע עלול לגרום למחירים להמשיך לעלות, חרף הציפייה להאטה.
בעלי משכנתאות – בין תקווה למציאות
בעלי משכנתאות במסלול צמוד מדד צפויים לחוות ירידה קלה בהחזר החודשי – בשל הירידה במדד. אולם בעלי משכנתאות במסלולי ריבית פריים או משתנה – ממשיכים לשלם תשלומים גבוהים במיוחד, נוכח הריבית הגבוהה.
לדוגמה, משכנתא בגובה 1.2 מיליון ש״ח במסלול פריים צפויה לעלות למשק בית ממוצע כ-800 ש״ח יותר לחודש לעומת 2022. משפחות רבות פונות לאחרונה לבדיקת מיחזור משכנתא, אך במרבית המקרים התנאים לא השתפרו דיים כדי להצדיק זאת.
עופר לוין,מומחה במשכנתאות ומימון: "לשמחתי מרבית עסקאות הנדל"ן מהשנתיים האחרונות לא הוצמדו למדד תשומות הבניה, כך שאותם רוכשים נפגעים מהשינויים הקיצוניים בעליה במדד זה, יחד עם זאת אלו שרכשו בפרויקטים במסגרת "מחיר למשתכן" או כאלה שהמדד כן הוצמד למחיר הדירה, יאצלו לגייס כסף נוסף כדי להשלים את העסקה בהמשך – אם מדובר בהון עצמי או הגדלת המשכנתה, ומדובר על סכומים היכולים להגיע לעשרות אלפי שקלים.
לצערי, אני לא איש בשורות להמשך, אך יש צפי לעליה חדה של המדד בחודשים הקרובים הן כתוצאה מתיקונים רטרואקטיביים של הלשכה המרכזית לסטיסטיקה (עליהם דובר עוד לפני המלחמה) ועל זה נוסיף את הביקוש לחומרים ושינוע שעוד יתייקב בעקבות המלחמה.
לכן מי שיכול להקדים תשלומים (באחריות כמובן) כדי למנוע את העליות העתידיות בהמשך – אני מציע שיעשה זאת ומי שלא, אני מציכ שכבר היום ינסו לצפות את ההשלמה שהם שיצטרכו להשלים ולנסות להתארגן עליה מבעוד מועד ולא יזכרו בזה בתשלום האחרון.
שורת תחתונה: אין עדיין בשורה
למרות החדשות המעודדות על ירידת המדד – הנתונים הכלכליים עדיין לא מספקים לבנק ישראל עילה להורדת ריבית משמעותית.
ובשוק הדיור – למרות סימני האטה, המחירים עדיין גבוהים, וההון העצמי הנדרש לרכישת דירה הולך וגדל.
❝הירידה במדד לא משקפת ירידת יוקר המחיה, אלא בעיקר תנודתיות. בלי שינוי במדיניות הריבית, שוק המשכנתאות יישאר לחוץ❞
– כלכלן בכיר בתחום הדיור