על ידי התמקדות בקרקע פרטית בחלקה המזרחי של טירה, התוכנית מציעה פתרון מוסדר לסוגיית הבנייה הבלתי חוקית שנגרמה עקב הזנחה היסטורית. יוזמה זו לא רק מבטיחה בתים חדשים, אלא כוללת גם שטחי מסחר ותעסוקה, במטרה לפתח עירוני מקיף.
תוכנית "המגדל המזרחי"
תוכנית "המגדל המזרחי" היא יוזמת פיתוח משמעותית שמטרתה לטפל במחסור הכרוני בדיור בטירה. פרויקט שאפתני זה כולל בניית 6,621 יחידות דיור הפרוסות על פני שטח של 891.7 דונם. התוכנית כוללת בניינים בצפיפות נמוכה, בני שלוש עד שש קומות, שיציעו מגוון אפשרויות דיור כדי להתאים לצרכים שונים.
בנוסף ליחידות המגורים, תוכנית "המגדל המזרחי" מקצה 20,000 מ"ר לשימוש מסחרי ו-20,000 מ"ר נוספים למקומות תעסוקה. שילוב זה של מרחבים למגורים, מסחר ותעסוקה נועד ליצור סביבה עירונית מאוזנת ובת קיימא. הפרויקט ממוקם אסטרטגית על קרקע פרטית בחלקה המזרחי של טירה, בין כביש 6 לעיר הקיימת. גבולו הצפוני גובל בכביש 554, המשמש ככניסה הראשית לעיר.
הפרויקט הוא חלק מתוכנית המתאר הרחבה יותר של טירה ומטרתו לספק פתרון לבעלי קרקעות שנאלצו לבנות באופן בלתי חוקי בשל היעדר תכנון ראוי. היוזמה מייצגת צעד משמעותי קדימה במתן מענה לצרכי הדיור של אוכלוסיית טירה הגדלה, ומציעה מסגרת מובנית וחוקית לפיתוח עתידי.
בנוסף למרחבי המגורים, התכנית מקדישה שטחים משמעותיים למסחר ותעסוקה. ספציפית, 20,000 מ"ר מיועדים למסחר, ו-20,000 מ"ר נוספים מוקצים להזדמנויות תעסוקה. גישת השימוש המעורב נועדה ליצור קהילה עצמאית שבה התושבים יוכלו לגור, לעבוד ולקנות בקרבה.
הרשות המקומית מקדמת באופן פעיל את התכנית, הממוקמת אסטרטגית בין כביש 6 ליישוב הקיים, כאשר גבולה הצפוני צמוד לכביש 554, הכניסה הראשית לעיר. מיקום זה לא רק מספק גישה נוחה אלא גם משלב את הפיתוח החדש באופן חלק עם המרקם העירוני הקיים של טירה.
בסך הכל, תכנית "מגדל מזרח" שואפת לספק פתרון בר קיימא למשבר הדיור בטירה, על ידי הצעת אפשרויות בנייה חוקיות ומתוכננות לבעלי קרקעות, שנאלצו בעבר לבנות באופן לא חוקי בשל היעדר תכנון מתאים. בכך, הפרויקט מבקש לשפר את איכות החיים של התושבים הנוכחיים והעתידיים, תוך שהוא מעודד צמיחה כלכלית באזור.
אדריכל עימאד חאג' פרח, מהנדס העיר טירה, הדגיש את המחסור החמור בקרקעות בנייה ביישובים ערביים, כולל טירה. הוא ציין כי מחסור זה משפיע באופן משמעותי על צורכי הדיור של הדורות הצעירים. לדברי חאג' פרח, היעדר התכנון אינו נובע מנטייה בחברה הערבית לבנות ללא היתרים, אלא נובע מהזנחה היסטורית מצד ממשלת ישראל. הזנחה זו הותירה בעלי קרקעות רבים ללא ברירה אלא לבנות באופן לא חוקי.
הוא הדגיש כי תכנית "המגדל המזרחי" מציעה עתיד לבעלי קרקעות אלו על ידי מתן לגליזציה לנכסיהם ומציאת פתרונות דיור הולמים. התכנית היא גם חלק מרכזי בתוכנית המתאר של טירה, שמטרתה להתאים את התפתחות העיר ליעדיה ארוכי הטווח. חאג' פרח מאמין כי יוזמה זו תשחק תפקיד חיוני בהתמודדות עם בעיות הדיור הכרוניות העומדות בפני החברה הערבית.
ההקשר ההיסטורי של בעיות הבנייה
ביישובים ערביים רבים, כולל טירה, סוגיית הבנייה הבלתי חוקית היא בעיה מתמשכת. בעיה זו נובעת לא מזלזול בחוק, אלא מחוסר תכנון ותמיכה מערכתיים. מבחינה היסטורית, קהילות ערביות בישראל התמודדו עם הזנחה משמעותית מצד הממשלה, במיוחד בכל הנוגע לתכנון עירוני ופיתוח תשתיות. הזנחה זו הובילה למחסור חמור בקרקעות בנייה זמינות באופן חוקי, מה שאילץ את התושבים לבנות ללא היתרים כדי לענות על צורכי הדיור שלהם.
למרות מאמצים שנעשו לאחרונה על ידי הממשלה לטפל בנושאים אלו באמצעות הקצאת תקציבים ותוכניות חדשות, קצב השינוי איטי. ההזנחה ההיסטורית ומשבר הדיור שנוצר בחברה הערבית אינם בעיות שניתן לפתור בן לילה. יוזמות כמו תוכנית "המגדל המזרחי" הן צעדים חשובים בכיוון הנכון, המספקות מסגרת מובנית וחוקית לפיתוח. תוכניות אלו מציעות ניצוץ של תקווה להתגברות על האתגרים ארוכי השנים העומדים בפני הקהילות הערביות בישראל.
פרויקטים קשורים ביישובים ערביים
בנוסף לתוכנית "המגדל המזרחי" בטירה, מקודמות יוזמות דיור נוספות ביישובים ערביים. פרויקט בולט אחד נמצא ביישוב ג'לג'וליה, הממוקם במזרח השרון. הפרויקט, שאושר על ידי הוועדה המחוזית באוגוסט, כולל 106 דירות המיועדות להשכרה ארוכת טווח. זוהי הפעם הראשונה שפרויקט מסוג זה מתבצע בחברה הערבית, במטרה לספק אפשרויות דיור במחירים סבירים ולטפל במחסור בדיור. פרויקטים אלה משקפים את המאמצים המתמשכים לשיפור תנאי המחיה והתשתיות ביישובים הערביים, תוך הכרה בצורך בפיתוח בר-קיימא ומתוכנן.