fbpx
				
					<!-- Global site tag (gtag.js) - Google Ads: 456021424 -->
<script async src="https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=AW-456021424"></script>
<script>
  window.dataLayer = window.dataLayer || [];
  function gtag(){dataLayer.push(arguments);}
  gtag('js', new Date());

  gtag('config', 'AW-456021424');
</script>
				
			

למה הריבית עולה? צוללים לנדל"ן 36

במשך החודשים האחרונים אנחנו רואים את הריבית עולה בקצב שלא נראה כבר עשרות שנים בישראל. מאז חודש אפריל עלתה ריבית בנק ישראל מ0.1% ל1.25%. זה שינוי אדיר שמשפיע על כל אחד ואחת מאיתנו.

על ההשפעה של הריבית על המשכנתא שלנו כתבתי כאן

כמובן שהשינוי משפיע עלינו בכל התחומים, בהלוואה שנרצה לקחת כדי להחליף את הרכב, כדי לצאת לנופש, או לחלופין כשנחליט האם לשים את הכסף בבנק שמציע ריבית גבוהה יותר או לקנות נכס מניב שיניב לי תשואה שכבר לא כל כך רחוקה.

היום נדבר לא על איך זה משפיע עלינו, אלא למה זה בכלל קורה?

כמו שודאי שמעתם העלאת הריבית נועדה לצנן את האינפלציה. אבל מה זה בכלל אומר?

מהי אינפלציה?

דבר ראשון שחשוב להבין הוא מה היא אינפלציה. אינפלציה היא עליית מחירים מתמשכת שהולכת ושוחקת את שווי הכסף של התושבים. 

לדוגמא אם לפני 3 חודשים מיכל דלק של 50 ליטר עלה 300 ₪ והיום הוא עולה 400 ₪, כל שקל שלי שווה פחות דלק, השווי שלו בדלק נשחק.

כשיש אינפלציה בעצם ההוצאות שלנו עולות. ההוצאות הן לא רק של התושבים, אלא גם של עסקים. אם קודם בעל בית קפה שילם 1000 ₪ לחשמל, ועכשיו הוא משלם 1200 ₪, הוא צריך לגבות יותר מלקוחותיו וכך גם המחירים שהוא גובה יעלו. 

עם עליות המחירים עובדים עלולים להגיע ולדרוש העלאת משכורת שגם היא מעלה את הוצאות העסקים וכך הלאה. 

כך עליית המחירים ממשיכה ומתמשכת, ועלולה ליצר גלגל קסמים של מחירים שממשיכים ועולים. 

במשך שנים האינפלציה הייתה בסביבות 1%-3%, אינפלציה שנחשבת טובה ותורמת לכלכלה, אך בשנה האחרונה גם בישראל וגם בעולם כולו ישנה עלייה חזקה באינפלציה, כאשר הארה"ב ואירופה האינפלציה עברה את רף 8% ובישראל חצינו את 4%.

האינפלציה והסיבות לקיומה הן דבר סבוך. סיבות מרכזיות לקיומה הן עליית מחירי האנרגיה והמוצרים בשל המלחמה באוקראינה, וכן משבר הקורונה שיצר בעיות בשינוע ואספקה שדחקו מחירי סחורות מעלה וכן מענקים שונים שהזרימו המדינות שיצרו היצע כסף גבוה יותר, מה שבתורו יצר ביקושים נוספים. 

אינפלציה גבוהה עלולה להדרדר להיפר אינפלציה שהייתה פה בארץ בשנות ה-80, בה היו עדכוני מחירים ברמה כמעט יומיומית.

לכן, מקבלי ההחלטות שמו להם למטרה לעצור את האינפלציה העולה.

איך הריבית קשורה לאינפלציה?

לריבית יש השפעה על הצריכה של האנשים. כשהריבית נמוכה בעצם אין לנו אינטרס לשים את הכסף בחסכון, כי לא מקבלים עליו ריבית גבוהה, ובנוסף יש לנו אינטרס לקחת הלוואה כי לא משלמים עליה הרבה ריבית.

כך, משתי הזוויות יש לנו אינטרס לצרוך הרבה. גם לקחת הלוואות ולקנות דירה, רכב, נופש, שיפוץ וכן קניות יומיומיות ופעולות פנאי. 

ככל שאנו צורכים יותר כך הביקוש גבוה יותר. ביקוש גבוה יוצר עליות מחירים נוספת. עליית המחירים מתדלקת את האינפלציה עוד יותר.

כאשר הריבית עולה, נוצר אפקט הפוך – יש אינטרס להשאיר את הכסף בבנק כי הריבית גבוהה יותר, אין אינטרס לקחת הלוואות ואין אינטרס לצרוך.  העלאת הריבית צפויה לקרר את הביקושים, מה שיבלום את עליית המחירים ואיתו את האינפלציה.

האם זה יעזור?

כפי שציינתי קודם, האינפלציה היא לא דבר פשוט. העלאת הריבית היא הצעד המיידי שנעשה כדי לבלום את האינפלציה. הצעדים נשקלים ונעשים באופן הדרגתי על ידי מדינות בכל רחבי העולם. עם התקדמות יציאת העולם מהקורונה, סיום בתקווה של המלחמה ומשבר האנרגיה, עם הזמן נראה מתי וכיצד יהיה שיפור. 

בינתיים עלינו להתכונן לריבית שתמשיך ותעלה. לבחון את ההלוואות שיש לנו, לראות כיצד בנויים המסלולים, האם כדאי לנו לסגור את הכסף בתכניות חסכון ולבחון את ההתנהלות הכלכלית שלנו. 

בברכה,

יעל סער

חברת מועצת העיר כפר סבא

מטעם סיעת כפר סבא מתקדמת

שאלות ליעל סער

עוד כתבות
כתבות נוספות שהועלו ללוח נמצאות לפנייך
רוצים לפרסם?
צרו איתנו קשר
שם מלא
טלפון
אימייל
פרטי / קבלן / מתווך
סיבת יצירת קשר

תפריט נגישות

דברו איתנו

משרד תיווך או קבלן צרו איתנו קשר לפרסום מיידי באתר

שם מלא
טלפון
אימייל
פרטי / קבלן / מתווך
סיבת יצירת קשר