פרטי המכרז: 1,542 דירות במחיר מטרה
המכרז, שפורסם על ידי רשות מקרקעי ישראל (רמ"י), עסק בשבעה מתחמים שונים המיועדים לבנייה רוויה בשכונת רעננה מערב. מתוך כלל הדירות, 311 יחידות שווקו בשוק החופשי, בעוד ש-1,231 דירות הוצעו במסגרת תוכנית "מחיר מטרה", המאפשרת לזוגות צעירים ולחסרי דירה לרכוש דירה בהנחה משמעותית. גובה ההנחה לדירות אלו צפוי היה להגיע עד לחצי מיליון שקלים, סכום משמעותי שיכול להקל משמעותית על רוכשים פוטנציאליים.
התוכנית לרעננה מערב, אשר המכרז הוא חלק ממנה, אושרה לאחר מאבק משפטי של עיריית רעננה מול רמ"י, בדרישה לכלול את העיר בתוכנית מחיר מטרה. התוכנית כוללת גם אזור תעסוקה, וממוקמת במערב העיר, בסמוך לדרך הפארק ולישוב רשפון. מיקומה האסטרטגי של השכונה החדשה צפוי למשוך אליה אוכלוסייה מגוונת, וליצור סביבת מגורים איכותית ונגישה. המכרז מהווה חלק מתוכנית רחבה יותר של המדינה להגדלת היצע הדיור ולהוזלת מחירי הדירות, במיוחד עבור זוגות צעירים ומשפחות צעירות.
ראש העיר רעננה חיים ברוידא הוביל את המאבק להכללתה של רעננה בתכנית מחיר מטרה שתאפשר לצעירי העיר לזכות בדירות בהנחה חיים ברוידא: "לאחר מאבק ממושך על עוולה שנעשתה לבני רעננה במשך עשרות שנים, כשלא הוגדרו כבעלי זכות למחיר מטרה, היעד הושג וגם בני רעננה יזכו סוף סוף בהגרלה למחיר מטרה כמו ברשויות נוספות."

הזוכים במכרז: חברות הנדל"ן המובילות
המכרז משך אליו חברות נדל"ן מובילות, אשר הגישו הצעות תחרותיות עבור המתחמים השונים. רמי שבירו זכתה במתחם הגדול ביותר, המיועד לבניית 319 דירות, תמורת כ-307 מיליון שקל. רם אדרת מגורים בשיתוף שי נחשון החזקות זכו במתחם נוסף ל-196 דירות תמורת כ-146 מיליון שקל, ואוליצקי פיתוח ומגורים זכתה אף היא במתחם ל-196 דירות תמורת כ-138.5 מיליון שקל.
חברות נוספות שזכו במכרז הן שי חי יזמות (150 דירות), אפי קפיטל (221 דירות), ארזי הנגב (236 דירות) ות.סורנטו (224 דירות). סך הכל, שילמו החברות הזוכות כ-1.2 מיליארד שקל עבור הקרקעות, סכום המשקף את הביקוש הגבוה לדירות באזור רעננה ואת האטרקטיביות של תוכנית מחיר מטרה. הזכייה של חברות מובילות אלו צפויה להבטיח את איכות הבנייה ואת עמידת הפרויקטים בלוחות הזמנים.
המשמעות של סגירת המכרז רגע לפני הקפאת התוכנית
סגירת המכרז לרעננה מערב התרחשה בנקודת זמן קריטית, ממש לפני תום תקופת התוקף של תוכנית "דירה בהנחה" בסוף שנת 2024. עובדה זו מעניקה למכרז משמעות מיוחדת, שכן הוא עשוי להיות אחד מהמכרזים האחרונים שפורסמו במסגרת תוכנית זו, אשר טרם חודשה. על רקע חילוקי דעות בין משרדי השיכון והאוצר בנוגע לתנאי התוכנית המתחדשת, סגירת המכרז הנוכחי מבטיחה לפחות חלקית את המשך קידום פתרונות דיור בר השגה ברעננה.
ההצלחה של מכרז זה מעידה על הפוטנציאל הטמון בתוכנית מחיר מטרה, ועל הביקוש הרב לדיור מוזל בקרב זוגות צעירים ומשפחות. עם זאת, עתיד התוכנית לוט בערפל, והמשך קיומה תלוי בהסכמות בין הגורמים הממשלתיים השונים. סגירת המכרז ברעננה מהווה תזכורת לחשיבות של תוכניות דיור בר השגה, ולצורך הדחוף בחידושן והרחבתן.
סיכום: עתיד הדיור בר השגה ברעננה
סגירת מכרז הענק ברעננה מסמלת הישג משמעותי בתחום הדיור בר השגה בעיר, אך גם מעלה סימני שאלה לגבי העתיד. בעוד שהמכרז מבטיח בנייתן של למעלה מ-1,500 דירות, חלקן בהנחה משמעותית, המשך קידום פתרונות דיור דומים תלוי בחידוש תוכנית "דירה בהנחה" ובהסכמות בין משרדי הממשלה. רעננה, כמו ערים רבות בישראל, זקוקה לפתרונות דיור מגוונים שיאפשרו לזוגות צעירים ולמשפחות להשתקע בה, והמשך השקעה בתחום זה הוא חיוני לעתידה של העיר.