<!-- Global site tag (gtag.js) - Google Ads: 456021424 -->
<script async src="https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=AW-456021424"></script>
<script>
window.dataLayer = window.dataLayer || [];
function gtag(){dataLayer.push(arguments);}
gtag('js', new Date());
gtag('config', 'AW-456021424');
</script>
הטורים הקודמים
יש מקרים, בהם המצב לא כל כך פשוט. אחד המקרים הללו נקרא רישום ב"מושע". זהו מונח בטורקית, אשר השתרש במינוח המקרקעין הישראלי ומתאר בעלות משותפת בלתי מסוימת במקרקעין. כשמתרגמים את המונח המפחיד הזה המשמעות שלו שיש כמה בעלים למקרקעין בחלקים מסוימים, למשל במצבים בהם לא נרשם בית משותף בבניין.
נדמיין בניין שיש בו 5 דירות – שלוש דירות של 50 מ"ר ושתי דירות של 100 מ"ר. נצפה לראות בנסח הטאבו 5 תתי חלקות, כל דירה מסומנת כתת חלקה ולכל תת חלקה בעלים משלה.
אבל פתאום כאשר מסתכלים על נסח הטאבו נראה רשימת בעלויות: רועי 1/7, מיטל 1/7, שי 2/7, איתן 1/7, שרית 2/7. זהו רישום במושע – כל בעלים הוא בעלים של חלק מהבניין, אבל לא רשום של איזה חלק.
אם נעשה חשבון של השטחים נראה שבאמת דירה של 50 מ"ר מתוך 350 מ"ר זה 1/7 מתוך הבניין. אז האם יש פה בעיה ומהי?
הבעיה המהותית ברישום במושע היא חוסר היכולת לזהות את הדירה. הלכתם לראות את הדירה של רועי, היא נראית דירה יפה מאוד, אבל מבחינת החוק רועי רשום כבעלים של 1/7 מהבניין ולא כבעלים של דירה ספציפית. למעשה הוא בעלים של 1/7 מכל דירה, מכל מ"ר בחדר המדרגות ומכל ס"מ בחצר. אז איך אני יודע שבכלל רועי הוא הבעלים של הדירה שראיתי? ואם אקנה אותה איך היא תהיה שלי?
כמו שאנחנו לא יודעים להגיד שרועי הוא הבעלים של הדירה הספציפית, כך הבנק שנרצה לקחת ממנו משכנתא לא יידע להגיד מהי הדירה שהוא נותן עליה משכנתא ולעתים רבות יסרב לתת משכנתא.
מצב שני בעייתי נקרא בעלות דרך "איגוד מקרקעין". לפני עשרות שנים, הייתה במדינה הטבת מס שיצרה העדפה להחזיק דירות בצורה של חברה ולא בתור אדם פרטי. ואז בניינים רבים נרשמו בצורה כזו שחברה היא הבעלים שלהם, ובעלי הדירות הם בעלי מניות בחברה.
במקרה כזה כאשר נסתכל בנסח הטאבו נראה שהבעלים היא חברת "גוש 6459 חלקה 85 בע"מ", או חברת "ויצמן 95, כפר סבא בע"מ" (שמות לצורך הדוגמא כמובן) ולפעמים זה כל מה שנראה. כשנוציא את נסח רישום החברה נראה שלחברה יש 10 מניות, לדודי יש 2, למעיין 1 וכו'.
גם כאן עלולה להתעורר בעיה בזיהוי הדירה, וגם כאן עלולה להיות בעיה בלקיחת המשכנתא.
אז מה עושים במקרה של רישום בעייתי?
דבר ראשון שולחים את הנסח לעורך הדין שלכם.
דבר שני, ממשיכים לקרוא בשבוע הבא על הפתרונות השונים לרישום בצורה של מושע או איגוד מקרקעין, מתי הרישום מהווה בעיה אמיתית ומתי הבעיה פחותה.
בינתיים חזרה לשגרה נעימה.
בברכה,
יעל סער
חברת מועצת העיר כפר סבא
מטעם סיעת כפר סבא מתקדמת