fbpx
    
     <!-- Global site tag (gtag.js) - Google Ads: 456021424 -->
<script async src="https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=AW-456021424"></script>
<script>
  window.dataLayer = window.dataLayer || [];
  function gtag(){dataLayer.push(arguments);}
  gtag('js', new Date());

  gtag('config', 'AW-456021424');
</script>
    
   
מי הבעלים הראשי של הקרקעות בישראל – צוללים לנדל"ן 17

מי הבעלים הראשי של הקרקעות בישראל – צוללים לנדל"ן 17

השותפה הכי גדולה בנכסי מקרקעין היא מדינת ישראל. המדינה מחזיקה, באמצעות מספר גופים את רוב השטחים במדינת ישראל. מי שמנהל את השטחים עבור המדינה היא "רשות מקרקעי ישראל" (רמ"י) יעל סער שמאית מקרקעין וסמנכ"ל אנגלו סכסון תל אביב צוללת למונחי עולם הנדל"ן והשבוע מי בעל הבית של הקרקע בישראל

השותפה הכי גדולה בנכסי מקרקעין היא מדינת ישראל. המדינה מחזיקה, באמצעות מספר גופים את רוב השטחים במדינת ישראל. שטחים רבים הם שטחי יערות, שמורות טבע, שטחים חקלאיים, כבישים ומחלפים אך ישנם גם שטחים שמיועדים למגורים, תעשייה, תעסוקה ומסחר. מי שמנהל את השטחים עבור המדינה היא "רשות מקרקעי ישראל" (רמ"י), הידועה בשמה הקודם מנהל מקרקעי ישראל או "המנהל".

במשך שנים רבות הגופים שמרו את הקרקעות בבעלותן והשימוש בהן נעשה במנגנון של "חכירה". חכירה היא השכרה לתקופה העולה על 25 שנים ולמעשה נחשבת עסקה במקרקעין. רשות מקרקעי ישראל החכירה את הקרקעות לתקופות של 49 שנים בעבור 91% משווי הקרקע שניתן היה לשלם או מראש או בתשלומים.

עם השנים הוחלט להעביר חלק מהקרקעות לדיירים המשתמשים בהם, ובשנת 2014 יצאה לדרך "הרפורמה" אשר במסגרתה נעשתה הקניית בעלות לנכסים רבים בארץ, דירות מגורים הועברו ללא תמורה ובתים פרטיים תמורת תשלום של 9%-12% משווי הקרקע.

אחד הגופים המנוהלים על ידי רשות מקרקעי ישראל החליט שלא להצטרף לרפורמה והוא קק"ל – קרן קיימת לישראל, והנכסים אשר בבעלותו עדיין מוחכרים.

צריך להבין שמי שהנכס שלו הוא נכס אשר מנוהל על ידי רמ"י בעצם יש לו שותף במקרקעין. ושותף דורש את חלקו בכל פעולה שמתרחשת בנכס.

אלה התשלומים המיוחדים אשר יש לשלם לרמ"י בפעולות שונות בנכסים –

  1. דמי היוון / חכירה – למעשה אלו דמי השכירות על הקרקע שאנחנו משלמים לרמ"י. הם משתנים בהתאם לסוג הנכס וכן בהתאם למיקומו הגיאוגרפי, קיימות הנחות לאזורי עדיפות לאומית. לאחר 49 שנים ישנו תשלום של חידוש חכירה אשר ניתן לעשות בהטבה אם יוסדר במהלך 7 השנים האחרונות לחוזה.
  2. דמי הסכמה – כאשר מוכרים את הנכס רמ"י תדרוש אחוז ממחיר המכירה. בחוזים מהוונים במגורים אין תשלום.
  3. דמי היתר לתוספת בנייה – כאשר אנחנו חותמים חוזה חכירה עם רמ"י אנחנו חותמים על חוזה לבניית כמות מסוימת של מטרים (נקרא קיבולת הבנייה), בדרך כלל זה תואם את התב"ע המאושרת במקום. עם השנים התב"ע יכולה להשתנות באופן שנוכל לבנות יותר. כדי לנצל את המ"ר הנוספים המותרים בתב"ע עלינו לשלם "דמי היתר" ואז נוכל לבנות. בבנייה רוויה אין תשלום ובבתים פרטיים עד 160 מ"ר בדרך כלל פטור. התשלום הוא באחוזים מזכויות הבנייה הנוספות.
  4. דמי היתר לשינוי ייעוד וניצול – כאשר התב"ע משתנה משמעותית וניתן להקים עוד מבנים או להחליף את הקיים, ישולמו דמי היתר לשינוי ייעוד. התשלום הוא באחוזים מהפער בין השווי החדש של הקרקע לבין השווי הקודם. פרויקטים להתחדשות עירונית פטורים מדמי היתר.
  5. דמי היתר לפיצול – נניח היה לנו מגרש שמותר היה לבנות עליו בית אחד. היום אישרו תב"ע חדשה המאפשרת פיצול המגרש והקמת עוד בית. על הפיצול ישולמו דמי היתר לפיצול והם באחוזים משווי המגרש המפוצל החדש ובניכוי המגרש המקורי עליו עומד הבית המקורי.

בכוונה תחילה נמנעתי מלנקוב במספרים מאחר וישנם הבדלים בין כל חוכר וחוכר ובין כל נכס ונכס, אשר דורשים למידה והבנה ספציפית של כל מקרה לגופו.

טיפים:

  1. אם אתם בעלים של נכס אשר מנוהל על ידי רמ"י, בידקו האם אתם זכאים להקניית בעלות. אם כן, פנו לעורך הדין שלכם להמשך התהליך, זה שווה המון כסף ובייחוד חוסך זמן ובירוקרטיה להיות ללא שותפים בנכס.
  2. אם אתם צריכים לעשות פעולה בנכס כמו תוספת בנייה או פיצול, נסו להעריך מראש מה יהיו התשלומים לרמ"י. היום שומות רבות מתנהלות באופן ממוחשב ועם טבלאות ולא באמצעות שמאים, לכן ניתן לנסות להבין מה צפי התשלום.

גם אם תקבלו שומה, ניתן להגיש עליה השגה עם שמאי מטעמכם ולפעול לצמצום התשלום.

  1. אם אתם חושבים לקנות נכס המנוהל על ידי רמ"י, או יש לכם אחד ואתם עתידים לעשות בו פעולה, התייעצו עם עורך הדין שלכם או שמאי מטעמכם בנושא העלויות הצפויות ודרכי הפעולה הנדרשות.

יעל סער

חברת מועצת העיר כפר סבא

מטעם סיעת כפר סבא מתקדמת

054-6815778

עוד כתבות
כתבות נוספות שהועלו ללוח נמצאות לפנייך
רוצים לפרסם?
צרו איתנו קשר
שם מלא
טלפון
אימייל
פרטי / קבלן / מתווך
סיבת יצירת קשר

תפריט נגישות

דברו איתנו

משרד תיווך או קבלן צרו איתנו קשר לפרסום מיידי באתר

שם מלא
טלפון
אימייל
פרטי / קבלן / מתווך
סיבת יצירת קשר